Aandoeningen


Bij wat voor klachten kan een osteopaat helpen?

Een van de principes van osteopathie is dat het lichaam als eenheid wordt beschouwd.
Het lichaam is opgebouwd uit verschillende systemen die met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden. In de osteopathie wordt gewerkt met het principe dat alle structuren in het lichaam moeten kunnen bewegen. Deze beweeglijkheid kan heel klein zijn, maar wel noodzakelijk voor het normaal functioneren van een bepaalde structuur. De drie deelgebieden, die beschreven zijn bij werkwijze, zijn bij elk dier van toepassing. Natuurlijk zijn er voor elk dier specifieke aandachtspunten. Bij honden is er bijvoorbeeld veel variatie in bouw. Een bepaalde bouw kan een gevoeligheid voor bepaalde aandoeningen aan het bewegingsapparaat meegeven. Sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van rugklachten dan het andere ras. Ook het viscerale systeem van hond en kat werken heel anders dan het viscerale systeem van het paard. Alleen al in het spijsverteringssysteem zijn al grote verschillen aan te tonen, zoals het gebit en de bouw van het maag-darmstelsel.
Een andere manier van doen van je kat of hond merk je vaak snel. Als je kat of hond niet lekker in zijn vel zit, uit zich dat vaak in bepaalde gedragingen of problemen. Veel van deze klachten kunnen door osteopathie beïnvloed worden.
Bij paarden kunnen veel problemen ontstaan door de inwerking van het ruitergewicht. Daarnaast worden paarden vaak competief gebruikt, wat de bewegingseisen verhoogt en hiermee ook de kans op blessures. Ook hangen in het halster kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken. Klachten die tijdens het rijden naar voren kunnen komen, kunnen worden veroorzaakt door blokkades in het lichaam. Een paard met blokkades kan pijn hebben bij het rijden.

Problemen bij paarden:
problemen met opzadelen
singeldwang
niet willen nageven tijdens het rijden
op één hand moeilijker zijn dan op de andere hand
problemen met longeren
hals niet willen strekken
problemen met aangalopperen
in verzet komen (bokken, steigeren)
kantelen van het hoofd tijdens het rijden
moeite hebben met verzamelen en achterhand onderbrengen
moeite met zijgangen hebben
tongproblematiek
springen zonder ruggebruik
bokken na de sprong
springen met hangend voorbeen
bokken na de sprong
töltproblematiek
veel nazweten
hengstigheidsproblematiek
moeite met drachtig krijgen
vaak koliek
slecht herstel na ziekte
dampigheid
nierproblemen
spierbevangenheid
huidproblemen (bv galbulten)
kreupelheden zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt
gedragsveranderingen (nerveus, dof)
moeilijk voeten geven
staart scheef dragen
klapmouw/ patella fixatie/ knieën op slot
stijfheid
headshakers
Problemen bij honden/katten:
hormonale problemen, zoals schijnzwangerschap
slechte eetlust
frequent braken
regelmatig last van diarree hebben
aanhoudende stijfheid
moeizaam opstarten, (start) stijfheid
de hond rolt niet meer over zijn rug
plots niet meer geaaid of gebortsteld willen worden op een bepaalde plaats
rugproblemen
optrekken van een achterpoot tijdens het lopen
kreupel lopen
anaalklierproblemen
revalidatie na operatie of ziekte
moeilijker springen
pijnklachten bij artrose/ spondylose

Bewegingsverlies in weefsels kunnen ontstaan door oorzaken van buitenaf of door processen in het lichaam zelf. Overbelasting van weefsels speelt hierbij een belangrijke rol. Te grote krachten van buitenaf tasten de kwaliteit van het weefsel aan, wat kan leiden tot verhardingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een val of kneuzing, operatie, botbreuk, enz. Klachten ontstaan wanneer er bewegingsblokkades optreden in of tussen de systemen. Het lichaam zal zelf proberen deze blokkades te compenseren, c.q. op te heffen. Gewoonlijk lukt dat. Als dat niet lukt, kan osteopathie helpen deze blokkades op te heffen.

Processen vanuit het lichaam zelf verlopen ingewikkelder. Zo kan een ontsteking in weefsels littekens achterlaten, en kan een overbelasting door verkeerde voeding uiteindelijk leiden tot ophoping van gifstoffen, waardoor weefsels verharden. Andere interne krachten zijn gevoelens en emoties. Organen en weefsels worden hierdoor beïnvloed. Langdurige stress en spanning zetten bijvoorbeeld de bijnieren onder druk, wat weer zijn gevolgen voor het immuunsysteem kan hebben.

Chronische klachten kunnen helaas niet genezen worden. Middels osteopathie kan er echter wel vaak verlichting worden gegeven.
Acute klachten, zoals koliek, zijn geen indicaties voor osteopathie. Neem in dit geval zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts!